Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legújabb bejegyzés: Rájöttem

Sok problémát okozott nekem a színtelen gutta nem megfelelő állaga. Vagy nagyon folyt, vagy túl sűrű és ragacsos volt. Nem tudtam olyan guttát szerezni, amilyen régen volt. Kínomban kísérletezgettem és rá is találtam egy jónak ígérkező megoldásra:

Egyszerű háztartási zselatinból egy teáskanálnyi mennyiséget feloldottam langyos vízzel úgy,hogy  zselés állagú sűrű pépet kaptam.Ezt tovább hígítottam két-három evőkanálnyi vízzel. Ezzel az oldattal kentem le egy széles, lapos ecset segítségével a méretre szabott selymet. Amikor már megszikkadt, de még nem teljesen száradt meg, kivasaltam. Az egész selyem anyag keményebbé vált. Erre a kemény anyagra már tudtam ceruzával rajzolni úgy, mintha papírra rajzolnék. Még radírozni is lehetett.

A festés során nem folyt annyira szét a festék, mint a kezeletlen selymen. Lehetett vele szépen festeni, főleg a száraz ecset technikát alkalmazva, de a vizes ecsettel festve is sokkal kevésbé folyt és jobban lehetett irányítani a festéket. Nagyon örülök, hogy erre rájöttem. Kínai filmeken láttam, hogy ők nagy, kerek, hegyes végű ecseteket mártottak fekete festékbe és azzal a nedves ecsettel rajzolták a betűket és festették a fák törzseit. Mindig csodáltam, hogy nem folyik szét nekik a festék a selymen. Azt nem tudom, hogy ők mivel kezelték a selymet, de nekem a zselatin bevált.

Figyelmeztetés:

Csak tiszta, színezetlen zselatint használjatok.

A zselatinos kezelés után a nedves selymet szálirányba vasaljátok, hogy ne deformálódjon.

Festés során ha túl sok a vizezés, a zselatin kioldódik és veszít a tartásából az anyag.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.